Choď na obsah Choď na menu
 


Zosilovač & Farebná hudba

15. 7. 2015

Na túto schému som narazil úplne náhodou, keď som len tak staval stereofónny zosilovač s LM386 a korečkákom. Jeden týpek doporučil túto schému, tak som ju skúsil postaviť, a svete div sa, je to perfektné!


Schéma je jednoduchá, vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Jediný nastavovací prvok je ovládanie hlasitosti, inak s ničím by nemali byť problémy. Zapojenie v klude odoberá 1mA, pri činnosti (záleží na intenzite zvuku) od 3mA do cca 6mA. Napája sa od 9V do 12V, na prenos odporúčam 6x AA bateriek, vydržia dlhšie ako dosková 9V. Zo stavbou žiaden problém. Silno doporučujem bielu alebo modrú vysokosvietivú LED 8-)

 

Schéma (klikni)


Stavba fungovala na 1. pokus jediné čo mi vadilo bol typický šum LM386, obzvlášť pri pesničkách s väčšími bassami. Preto som pridal primitývny LPF, ktorý filtruje nízke frekvencie na výstupe. Ako? Normálne sa výstup pripája priamo na pin 5, ak však od neho pripojíte 220R rezistor, paralelne k nemu 47nF kondenzátor, máte veľmi jednoduchý LPF. Kond sa pripojí paralelne za rezistorom do zeme, bázu tranzistoru a repro sa pripojí normálne za rezistor. Taktiež doporučujem HPF. U mňa najlepšie fungovali hodnoty 560nF kondenzátor a 100k rezistor. HPF sa pripojí hneď za LPF, vyzerá presne ako LPF len miesto rezistoru je kondenzátor a naopak - čiže signál z LPF ide cez kond ďalej, paralelne je pripojený rezistor.


rc-filr.gif

 

 

 

Jednoduchý Low Pass Filter - LPF


DSC 1075

DSC 1076

DSC 1077

DSC 1078

DSC 1079

DSC 1080

DSC 1081

DSC 1082
Pár obrázkov, za ich kvalitu sa ospravedlňujem, všetko dôležité je vidieť :)

Ešte pridávam layout na nepájivé kontaktné pole (breadboard), ak sa tam objaví chyba prosím ohlásiť :) (klikni pre zväčšenie)

 

hudba fritzing bb design bb

Podla mňa perfektná vec, určite ju hodím do menšej krabičky ako cestovný reproduktor/svetelnú hudbu.

Ak ti táto svetelná hudba pripadá málo, možno sa ti bude páčiť krajšia, komplexnejšia ale zato omnoho lepšia 3 kanálová FAREBNÁ HUDBA
 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

XEvil will crash worldwide internet

LatonyaCum,27. 3. 2018 4:46

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve almost any anti-bot captcha.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"